SZÉPSÉGMÍTOSZOK | Minél magasabb faktorszámú a naptejünk, annál biztosabb védelmet nyújt a napégés ellen

by - június 04, 2018

Nagyanyáink még csak hírből sem ismerték a naptejet, bőrük mégis egészséges és ragyogó volt. Ezzel szemben a jelenkor modern lánya ott tart, hogy fényvédőzi magát reggel, fényvédőzi magát a vízparton, fényvédőzi a család apraját és nagyját nyaraláskor, a városi betondzsungelben és ha ebédszünetben lemegy a szomszédos menzára, még akkor is, mégis több bőrproblémás ember szaladgál közöttünk, mint valaha.
A helyzeten persze az sem segít, hogy netes fórumokról, rokonoktól, barátoktól lessük el a bőrápolási praktikáinkat – merthogy sok okos dolog mellett számtalan bődületes nagy marhaság is kering a köztudatban akár a mai témánkkal, a napégéssel és a naptejeink faktorszámával kapcsolatban is.
Valóban szükségünk van az 50-es faktorszámú naptejekre?
Ma ezt mutatom meg nektek!



Mindenek előtt leszögezem: az egészséges bőr rendelkezik egy saját védelmi rendszerrel, ami a napsugárzás káros hatásaival szemben védelmet biztosít. Bőrtípustól és az UV-sugárzás mértékétől függően átlagosan nagyjából 20 percet el tudunk tölteni a napon úgy, hogy megússzuk a napégést és a bőrkárosodást.
Sokan meg fognak most kövezni engem, de a napon bizonyos mennyiségű időt egyébként el is KELL töltenünk.
Rengeteg hangulatkeltő posztot olvastam azzal kapcsolatban, hogy ha te reggel nem azzal indítod a napod, hogy vastag fényvédőréteggel fehérre meszeled az arcot, akkor te bizony a pokol tüzére való, ostoba nőszemély vagy.
Van benne igazság, de ez a dolog nem ilyen egyértelműen fekete, vagy fehér.


A D-VITAMINRÓL
Amikor ezt a bejegyzést készítettem, rábukkantam egy olyan kutatási eredményre, mely szerint ma világméretű probléma, hogy az emberek D-vitamin hiányosak (a Föld teljes népességének 93%-a D-vitamin hiányos), ennek oka pedig egyértelműen a bőrráktól való félelemben keresendő. 
A D-vitaminról tudni kell, hogy ő egy olyan vitamin, amit a saját szervezetünk állít elő - nem részletezem, hogy milyen bonyolult biokémiai folyamat útján - a napfény segítségével.
Ha észszerű keretek között éri nap a bőrünket, akkor elő tudjuk állítani ezt a vitamint, ha viszont nem, akkor megfosztjuk tőle a szervezetünket, holott fontos szerepe van/lenne a test kalcium szintjének egyensúlyban tartásában, az inzulinkiválasztásban, bizonyos autoimmun betegségek megelőzésében, stb...
D-vitamin hiányában alvászavar, rövidlátás, foghullás, ingerlékenység, csontlágyulás, csontritkulás alakulhat ki.
Tudom, hogy néhányan nekem fognak támadni ezért a kijelentésemért, de az nem véletlen, hogy maguk az orvosok szoktak adott esetben napozást és/vagy UV-fényt javasolni bizonyos bőrbetegségek kezelésére. Én pedig inkább az orvosoknak hiszek, mint a magukat bőrápolási szakértőknek kikiáltó, sokszor semmilyen ilyenirányú képesítéssel nem rendelkező "szakértőknek".
Elgondolkodtató, hogy szakemberek szerint napi 10-15 perc napfény az arcokon és a karokon elegendő ahhoz, hogy a D-vitaminhiány teljesen megszűnjön annak a ténynek a tudatában, hogy az egészséges bőr 20 percet mindenféle károsodás nélkül kibír a napon.


RÓLAM
Én a napozás, fényvédőzés, bőrápolás területén sem vagyok megszállott, igyekszem a napozásellenes és a napozáspárti emberek véleményét is meghallgatni, és a kettőből kikalkulálni magamnak egy olyan bőrápolási szokásredszert, ami nekem – hangsúlyozom, hogy nekem – a legmegfelelőbb.
Normál bőrtípusom van, jelentősebb bőrhibáim, pigmentfoltjaim, aknéim vagy pattanásaim nincsenek és soha nem is voltak.
Nem sorolom magam az elvakult napozásellenes emberek közé, de ha valaki a környezetemben az, akkor tiszteletben tartom a döntését, és elvárom, hogy ő is tartsa abban az enyémet.
Ha vízpartra megyek, természetes, hogy felteszek egy nagy karimájú kalapot és egy csinos napszemüveget, de nem veszek magamra nagykabátot, téli csizmát, inget, kesztyűt és csíkos sálat, ha strandröplabdábázni hívnak adott esetben olyan helyre, ahol süt a nap. A napvédő termékek használata számomra evidens, mint ahogyan az is, hogy délben nem fogok a 40 fokban kifeküdni a napra, hogy pecsenyére süttessem magam, a fülledt nyárestéket viszont mindennél jobban szeretem a kertünkben akár kertészkedéssel, akár grillezéssel tölteni – ilyenkor pedig hozzáér a nap finom és langyos sugara a bőrömhöz, amit én nagyon, de nagyon élvezek, és semmi pénzért nem hagynék ki... még akkor sem, ha 60 éves koromban baromi ráncos vén banya leszek.


A RÁNCOKRÓL
Apropó, ráncok! 
Köztudott, hogy a nap káros sugarai bőröregedéshez is vezetnek. 
Aláírom, ez így van.
De kérdezem én, hogy mikor?
Még a legelvakultabb napozásellenesek is elismerik, hogy nem most, hanem később.
Hogy mikor van a később, arra általában nincs válasz, vagy maximum annyi, hogy évek, évtizedek múlva.
Ismét kérdezek: 2-3 évtized múlva ti hány évesek lesztek?
Mert én olyan 50-60, és minden bizonnyal ráncos, nagyon, de nagyon ráncos, ha napozok, ha nem - ezt most így látatlanban megjósolom nektek. 


A NAPÉGÉSRŐL
Rákvörösre sülni a napon senki sem szeret, én egyébként nem is szoktam.
Azoknál viszont, akik óvatlanok voltak, napozás után nagyjából egy órával jelentkeznek a napégés első tünetei, amik 24 órán át fokozatosan erősödnek.
Általános tünetek a bőrpír és a gyulladás, de extrém esetben lázzal, hidegrázással, hányingerrel, és fejfájással is járhat néhány napon eltöltött óra.
Kezelni helyi kezelésekkel azonnal tudjuk a gyulladást, erre a legalkalmasabbak azok a bőrnyugtató hatású összetevőkkel ellátott készítmények, amik aloe verát, kamillát, levendulát, vagy körömvirágot tartalmaznak, de még ezeknél is jobb megoldás, ha panthenolt vagy allantoint tartalmazó készítményekre voksolunk (a növényi kivonatok sok esetben irritációt okoznak a bőrön, jobb kerülni őket, bőrtípustól függetlenül).
Fontos tudni, hogy még ha nem is égett meg a bőröd, akkor is szüksége van napozás utáni nyugtató hatású termékek ápolására.


BŐRTÍPUSOK, JELLEMZŐIK, NAPON TÖLTHETŐ IDŐ NAPVÉDŐ HASZNÁLATA NÉLKÜL
Napvédő vásárláskor fontos tisztában lennünk azzal, hogy hatféle bőrtípust különböztetünk meg, amelyek mindegyike másként reagál az UV-sugárzásra. 
Az európai emberek általában a 2-es, vagy a 3-as bőrtípusba sorolhatók.
  • 1-es bőrtípus: szőke/vöröses haj, fehér/szeplős bőr, világoskék szem, - gyorsan leég, nem barnul, a napon 2-5 percet tölthet napégés nélkül
  • 2-es bőrtípus: szőke haj, kék/szürke/zöld szem, fehér bőr - könnyen leég, nagyon nehezen barnul, a napon 5-10 percet tölthet napégés nélkül
  • 3-as bőrtípus: sötétszőke/világosbarna haj, barna szem, enyhén barna bőr - barnulni képes, 5-10 percet tölthet a napon napégés nélkül
  • 4-es bőrtípus: barna haj, barna szem, kreol bőr - jól barnul, a napon 20-40 percet tölthet napégés nélkül
  • 5-ös bőrtípus: sötétbarna haj, sötétbarna szem, sötétbarna bőr - gyorsan barnul, a napon 40-60 percet tölthet napégés nélkül
  • 6-os bőrtípus: fekete haj, sötétbarna/fekete szem, sötétbarna/fekete bőr - jellemzően nem ég le


A NAPVÉDŐKRŐL
A drogériák és gyógyszertárak kínálatában számtalan napozószert találunk az egészen olcsótól a rendkívül drágáig, az alacsony faktorszámútól az egészen magasig bármilyen bőrtípusra. 
Maximális védelmet azonban még a legdrágább és legprofesszionálisabb készítmény sem fog nyújtani, ha az nem a megfelelő bőrtípusra van felkenve!
Sokukban rengeteg illatanyagot és színezéket is találunk – őket kerüljétek, ha lehetőségetek van rá.
A naptejek vegyi szűrőanyagok, így egy idő után elbomlanak, tehát a hatásuk egy idő után elveszlik, kétóránként célszerű újrakenni őket. Ne spóroljunk velük, az elvárt hatást akkor fogják hozni, ha bőrünk minden négyzetcentiméterére legalább 2 mg-ot juttatunk.
Érdemes vízálló darabokat választani, de persze a vízállóságukat is fenntartásokkal kezeljük, ha kijövünk a vízből, kenjük újra őket.
Ha igazán alapos akarok lenni, akkor még nem vetek véget a naptejek közötti különbségtételnek, hatásmechanizmusukat tekintve ugyanis megkülönböztetünk úgynevezett sunscreen-eket és sunblock-okat.
A sunblock kémiai alapon működik, blokkolja és visszaveri az UV-sugarakat. Általában fehér színűek, huzamosabb ideig láthatóak a bőrön, összetevőik között pedig fellelhető az okinoxát, az octyl methoxycinnamate, az octyl salicylate és/vagy az octocrylene.
A sunsreen-ek fizikai alapon működnek. Ők egy vastag réteget képeznek a bőrön, amelyek elnyelik az UV-A sugarakat, mielőtt elérnék az irhát. Leggyakoribb összetevőik a cink-oxid és titán-dioxid.
Az EU-n belül biztonságban érezhetjük magunkat, a szigorú szabályozásoknak köszönhetően legtöbbször elhihetjük azt, amit a termékünk dobozán olvasunk.



A FAKTORSZÁMRÓL
A faktorszám (SPF = Sun Protector Factor) egy laboratóriumi körülmények között mért érték, ami az adott naptej hatékonyságát hivatott reprezentálni.
Nagyon primitív konyhanyelvre lefordítva: a fényvédő faktor azt mutatja meg, hogy az adott faktorszámú naptejet használva mennyi idővel tovább tartózkodhatunk a napon anélkül, hogy leégnénk.
A faktorszám viszont csak az UV-B sugárzással szembeni védőhatásról ad információt, az UV-A szembeniről nem.

A következő képlet segítségével kiszámolhatjuk, hogy naptejünk használata mellett mennyi időt tölthetünk a napon = a bőr saját védelme mellett napozással tölthető idő     X     a faktorszámmal.
Tehát: ha én a bőrtípusomnak megfelelően 20 percet tölthetek a napon leégés nélkül, a 20-as faktorszámú naptejemmel ezt az időt ki tudom tolni, 20 x 20, azaz 400 percre. 
Ennyi időt nyilván nem fogok a napon tölteni, de a tudat, hogy napvédő mellett akár ezt is megtehetném, kellő biztonságérzetet ad ahhoz, hogy ne begubózva töltsem a szabadidőm a vízpartokon.

Óriási összegeket kidobni viszont csak azért, hogy 50+-os faktorú fényvédőt vásárolj = butaság.
Már a 15-ös faktorú napvédő is véd 93-94%-os biztonsággal, míg a 40-es is "csak" 97%-os védelmet nyújt. 100%-os védelem ugyanis nincs.


MÍTOSZ VAGY VALÓSÁG, HOGY A MAGASABB FATORSZÁMÚ NAPTEJ BIZTOSABB VÉDELMET NYÚJT A NAPÉGÉS ELLEN?
Fényvédőt minden reggel kell kenni az arcunkra és a ruhából kilógó testrészeinkre, télen is, nyáron is, a betondzsungelben is és a tengerparton is - ez nem kérdés, mint ahogyan az sem, hogy a strandokon fokozottan figyeljük a naptejeink hatóidejét, mennyiségét és minőségét. Merthogy nekik is van szavatossági idejük, hatóanyagaik pedig gyorsan bomlanak, tavalyi maradékokkal soha nem érdemes kísérletezni!
DE! Ha a bőröd egészséges és rezisztens, akkor hiba nélkül el fogja látni a feladatát a tengerparton is, télen is, nyáron is és a hétköznapokon is. Ehhez pedig az kell, hogy hagyd levegőhöz és D-vitaminhoz is jutni! Ne pánikolj, ha a strandon lubickolni hívnak, inkább pillants az órádra és magára a napocskára! Kend be magad egy jó naptejjel, ami min. 15-ös, 20-as faktorszámú, széles spektrumú, és szép összetevőjű, és merülj el nyugodtan  a habokban! Orbitális hülyeség lemondani az úszásról és egyéb szabadtéri/vízi tevékenységekről csak azért, mert te fehér pólóban és nagykalapban vagy csak hajlandó a nyugágyon feküdni rettegve az évtizedek múlva bekövetkező bőröregedéstől, neadj'Isten bőrráktól. Megnyugtatlak: 60 évesen én is ráncos leszek és te is. Ha normális életmódot folytatsz (nem vagy alkoholista, nem tömöd minden nap a chipset és a mekis kaját, sok vizet iszol, mozogsz, nem hízol 100 kilósra, stb...), nem leszel ráncosabb egyik nőtársadnál sem csak azért, mert huszonévesen a napon is élvezted a nyaralásaidat.
A melanómára különösebben nem térnék ki, ha egészséges vagy, és következetes, nem te leszel az, akit legközelebb kemoterápiára hívnak. Hogy volt-e már a családodban korábban hasonló probléma, vagy hogy hajlamos(abb) vagy-e a daganatos megbetegedésekre, biztosan tudod. Ez egy speciális élethelyzet, ami ha érint téged, nem ennek a bejegyzésnek az iránymutatásait kell figyelembe venned, hanem az orvosaidét, de azokat kőkeményen.
A fehér ruhákban való gubózás viszont megér még néhány szót, annál viszont többet nem. A fehér szín jobban átengedi az UV-sugarakat, mint egy tarka, színes ruhadarab, úgyhogy ezeket érdemes elfelejteni, és gyorsan lecserélni, már ha mindenképp ragaszkodsz hozzájuk.


Te milyen szempontok alapján választasz napvédőt?
Napozáspárti vagy napellenes vagy?

You May Also Like

10 megjegyzés

  1. Az arcomon szigorúan fényvédőzöm, mert a pigmentfoltjaim enélkül besötétednek. Erre a célra idén a Clinique Even Better spf45-ösét használom. A többi felületet csak akkor fényvédőzöm, ha direkt napozás alá vonom a testem, azaz tutibiztos, hogy 45 percnél többet fogok napon (nem árnyékban) tartózkodni.
    Az nagyon gáz, ha azt mondom, imádom a klasszikus Fabulon naptej illatát? Elhatároztam, hogy beszerzem valamelyiküket a nosztalgikus illat miatt. Remélem, ennyi év elteltével sem változott.

    Talán még annyival egészíteném ki ezt a nagyszerű, részletes bejegyzést, hogy rendszeres gyógyszerszedőknek érdemes ügyelni a fokozott fényvédelemre, mert néhány gyógyszer fényérzékenyít. Mindenképp olvassuk el a betegtájékoztatót.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Óóó, bandita!!!!
      Nem mondod, hogy te is odavagy a Fabulon naptejért!? Kislány koromban csak ezt a márkát láttam és használtuk, semmi mást. Szerintem most reneszánszukat élik, még a Sparban (!) is hatalmas állványokon kínálják őket. Az illatára viszont valamiért nem emlékszem.

      A kiegészítésért hálás köszönet, fontos dologra hivtad fel a figyelmet, akit érint, annak erre bizony nagyon oda kell figyelnie!

      Törlés
    2. Akkor épp itt az idő feleleveníteni, katartikus élmény viháncolós nyarakra emlékezni egy naptej illatától! Rám azokban az időkben húztak először IGAZI, hangyapukkantásnyi kosárméretű bikinit, és állati büszkén feszítettem Anyu oldalán, és ennek az emléknek Fabulon-illata van! :D

      Anyu Bronzolajat használt mindössze, le is égett jó párszor a válla.

      Törlés
    3. Nem tagadom, mosolyra húzódott a szám, miközben az élményeidről olvastam. :) Van közöttünk valaki, aki nem emlékszik élete első, kétrészes bikinijére? Mert hogy számomra is meghatározó pillanat volt nővé érésem ezen lépcsőfoka, ezt kijelenthetem.
      A sors furcsa fintora, hogy idén én mégis az egyrészes fürdőruhák mellett tettem le a voksom.
      Anyukád viszont már akkoriban is tudta, hogy mitől döglik a légy! A bronzolajak a legjobb barátaink a vízparton, én egy Hawaiian Tropic sprayt nyúzok jelenleg. Ragadok ugyan tőle, de gyönyörű színt varázsol rám. A szépségért meg ugye szenvedni kell, úgyhogy ennyi áldozatot simán megér a dolog. :)

      Törlés
    4. :D :D
      Piros alapon fehér pöttyös volt az első! :)

      Törlés
  2. Az arcomat szoktam csak kenni a hámlasztás miatt. Elsősorban úgy választottam fényvédőt, hogy problémás bőrön is működjön, ne legyen benne irritáló anyag, így a gyerekekre is tudom kenni, pont elfogy, mielőtt lejárna.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Arcra való fényvédőm még soha nem járt le, annál mindig hamarabb elkenegetem én is. A naptejekről meg azt olvastam valahol, hogy akkora mennyiséget és olyan sűrűn (kétóránként, ugyebár)kell használnunk, hogy egy négyfős család elviekben el kell, hogy fogyasszon egy tubussal egy kétnapos hétvége alatt. Így - elvileg - esélye sincs megromlani. Ennyit mondjuk én nem használok, de minden strandszezont azzal kezdek, hogy ha maradt is tavalyról napvédő, az megy a kukába.

      Törlés
  3. Válaszok
    1. Köszönöm! :)
      Lassan, de tényleg csak lassan, kezd úgy kinézni a blog, ahogyan azt szeretném...

      Törlés