Hogyan tartsd rendben a pénzügyeidet?

by - november 12, 2018

A spórolást és engem sokáig nem lehetett egy lapon említeni. 

Rajongok a szépért és a jó minőségért, szeretek elcsábulni egy márkás cipőre vagy karórára, alkalomadtán szívesen jutalmazom magam (és a férjem) egy-két nagyobb ajándékkal, amihez hozzáadódik még az is, hogy hajlamos vagyok az impulzusvásárlásra. 
A magyar bérekről és fizetésekről pedig ne is beszéljünk a spórolással egy szövegkörnyezetben...

A spórolással életemben először akkor kerültem kézzelfogható közelségbe, amikor a férjemmel eldöntöttük, hogy magunk mögött hagyva a szingli életformánkat közös otthont teremtünk. A cél érdekében mindketten átgondoltuk a pénzügyeinket (is), így az elmúlt időszak tapasztalatait és tanulságait testközelből tudom megosztani veletek arról, hogy hogyan lehet rendet rakni a pénzügyeinkben?!



A LISTÁZÁS KOMOLY VISSZATARTÓ ERŐVEL BÍR!
Kövezzetek meg érte, de a spórolást leginkább a fogyókúrához tudom hasonlítani az elmúlt időszak tapasztalatai alapján.
Amikor felszalad rám 1-2 pluszkiló, én mindig azzal kezdem a diétám, hogy elkezdem összeírni az összes falatot és kalóriát, amit az adott napon elfogyasztottam. Saját életemből vett példa, hogy a kedvenc csokimat egyszer (-kétszer) azért nem ettem meg ilyenkor, mert ha megtenném, akkor azt fel kellene jegyeznem a kaja-listámba, azt meg ugye nem akarom.
A listázás tehát nagyon komoly visszatartó erővel bír!
Ebből kiindulva: ha ezentúl feljegyzel minden egyes forintot, amit kiadtál, akkor egyrészt átlátod, hogy ténylegesen mire költesz, másrészt pedig elrettenhetsz, hogy mi mindenre költesz akár teljesen fölöslegesen. Egy télikabát, vagy egy tavaszi szandál nyilván bele kell, hogy férjen a keretbe, de én például rengeteget tudok megspórolni azon, hogy már nem veszem meg az összes női magazint, ami a hónapban megjelenik, végleg abbahagytam a dugicigizést, és igyekszem az impulzusvásárlásaimra is odafigyelni.
Ezek nyilván nem eget rengető kiadások, de komoly ezresekben mérhető, hogy mennyi pénz marad a zsebemben, amióta ezeket a rossz szokásokat kiiktattam az életemből.


~~~

VIZSGÁLD FELÜL A KÖTELEZŐ KIADÁSAIDAT!
Az előző pontban említett ezresektől sokkal komolyabb összegeket lehet megtakarítani, ha felülvizsgálod a "kötelező" kifizetnivalóid listáját.
Egy olcsóbb számlavezetési díjjal rendelkező bankszámla, egy kedvezőbb internet- vagy tévéelőfizetés, egy korrekt lakásbiztosítás mind-mind olyan tételek a családi kasszában, amiket érdemes felülvizsgálni bizonyos időközönként.
 
~~~


TELJESÍTSD AZ 52 HETES KIHÍVÁST!
Ha optimalizálod a kiadásaid, természetesen már eleve sokat spóroltál, de ami könnyen jön, az általában könnyen is megy.
Kötelezően ajánlott képezni egy betonbiztos aranytartalékot azokra az esetekre, ha történetesen elveszítenéd a munkát, tartósan beteg lennél, vagy mondjuk egy nagyobb volumenű kiadásod keletkezne.
Ezen felül ajánlom még a figyelmetekbe az 52 hetes kihívást, ami egy Amerikából útnak indult ötlet. Lényege, hogy választunk egy heti megtakarítási összeget, amit a következő héten a kiindulási összeggel mindig növelünk.
Bemutatok egy konkrét példát: kiindulási összegnek vegyünk 50 forintot (ez az összeg természetesen tetszés szerint módosítható). Első héten ezt az összeget rakjuk félre a perselyünkbe, következő héten viszont már 100 forintot, a harmadikon pedig 150-et, és így haladjunk tovább.
53 hét múltán 70.000 Ft-nál is nagyobb összeg áll majd a rendelkezésetekre, és ezáltal arra, hogy valami nagyon-nagyon széppel megjutalmazzátok magatokat, vagy egy szeretteteket anélkül, hogy komoly erőfeszítést jelentett volna a spórolás.



Tudom, hogy az alábbi ötletekkel nem találtam fel a spanyol viaszt, de ha csak egyetlenegy lánynak segítek elindulni az észszerűbb és rendezettebb pénzügyek felé, akkor már megérte megírni a mai bejegyzésem.


Nektek milyen tapasztalataitok vannak a spórolással kapcsolatban?
Ti hogyan gyűjtötök egy tervezett nagyobb kiadásra?

You May Also Like

0 megjegyzés