Házi készítésű kávébab keksz
Az a helyzet, hogy megvan az a rossz szokásom, hogy imádom a kávét, és nem csak az íze miatt.
Reggelente, mielőtt felébredne a család, és nyüzsgéssel telne meg az otthonunk, lekucorodom a nappalink kanapéjára - kezemben a kávémmal -, és átnézem a napi híreket, magazinokat lapozgatok, és e-maileket válaszolok meg.
"Me time" ez a javából!
"Me time" ez a javából!
A napindító kávém mellé mostanában egy pinterestes tipp nyomán egy rendkívül ötletes és végtelenül egyszerűen elkészíthető kávés kekszet is el szoktam rágcsálni, mivel azt vallom, hogy ami jó a szemnek, az jó a léleknek is.
A ma bemutatásra kerülő kávé ízű és kávébab alakú keksz gasztroajándéknak és vendégváró falatkának is kiváló!
~~~ A KÁVÉBAB ALAKÚ KEKSZ HOZZÁVALÓI ~~~
- 150 gr finomliszt (én sütéshez általában "Nagyi titka" extra finom sütilisztet használok, mert ez egy könnyen kezelhető, prémium minőségű búzából készült liszt)
- 100 gr sütőmargarin (ebből a Vénusz vált be a legjobban)
- 40 gr porcukor
- 1 db tojássárgája
- 2 ek kakaópor (célszerű minél magasabb kakaótartalmú, de cukormentes holland kakaóport választani)
- 0,5 dl főzött kávé
- 1 csipet őrölt fahéj
~~~ ÍGY KÉSZÜL ~~~
( 1 ) az összes hozzávalót belerakjuk egy keverőtálba, és tésztát gyúrunk belőlük
( 2 ) a tésztát folpackba csomagolva kb. egy órára a hűtőbe tesszük
( 3 ) az egy óra letelte után körömnyi nagyságú, lapos darabokat szaggatunk belőle
( 4 ) egy hústűvel/fogvájóval mélyedést szúrunk a keksz közepébe, kialakítva a kávébab formát
( 5 ) sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, majd 180 fokon kb. 10-12 perc alatt készre sütjük
Ebből a tésztamennyiségből kb. másfél tepsinyi kávébab készül, ami nagyjából 150 szem kekszet tesz ki.
Ez nem kis mennyiség, de sütis pléhdobozban, vagy üvegekben tárolva sokáig eláll.
Sok sikert és jó étvágyat az elkészítéshez!
0 megjegyzés