HAJÁPOLÁS | A KORPÁS FEJBŐR KEZELÉSE

by - október 01, 2018

Nemrég azt ígértem nektek, hogy a hajápolásról ezentúl egy kicsit többet olvashattok majd tőlem, így ma belevágunk a dolgok közepébe egy igen kényes és komoly témával, ami ugyan sokakat érint, mégis keveset beszélünk róla.

A mai bejegyzésem azoknak a lányoknak szól, akik időnként - vagy ennél esetleg gyakrabban - korpával küzdenek.


MIKOR BESZÉLÜNK KORPÁSODÁSRÓL?
A korpásodás a fejbőr gyulladásos, fokozott hámlással járó tünete, nem önálló betegség, a hátterében az alkati tényezőkön túl bőrbetegség is állhat (pl. pikkelysömör).
A bőrsejtek elhalása és cserélődése a fejbőrön egy teljesen megszokott jelenség, amely ha normális ütemben történik, fel sem tűnik senkinek. A baj akkor kezdődik, ha ez a hámlási folyamat felgyorsul, krónikussá válik, és/vagy bőrpír/irritáció kíséri.
A korpásodás azon túl, hogy esztétikailag is sokat ront a megjelenésünkön, gyulladás vagy gomba jelenlétére is utalhat, ezért minden esetben fontos a kezelése.
Az egészséges fejbőr kb. három hetente teljesen megújul, azaz ennyi idő alatt kicserélődik rajta az elöregedő, leváló szaruréteg.

⚫⚫⚫

A KORPÁSODÁS OKAI
A korpásodás kialakulása visszavezethető genetikai okokra, azonban mi magunk is előidézhetjük helytelen étkezési szokásainkkal, stresszes életmódunkkal, nem megfelelő higinéiai körülmények megteremtésével.
A tünet akkor igényel orvosi megoldást, ha azt a rendszeres kezelés és a megfelelő termékekkel való ápolás sem szünteti meg.

⚫⚫⚫


A KORPÁSODÁS TÜNETEI
  • a fejbőr viszketése
  • nagyon száraz haj
  • túl zsíros haj
  • fokozott hajhullás
  • töredező haj
  • a fejbőr gyulladt, piros foltos
  • egyéb testrészeken is száraz/korpás a bőr

⚫⚫⚫


A KORPÁSODÁS KÉT FAJTÁJA

| 01 | ZSÍROS KORPÁSODÁS
A korpásodásnak ezt a típusát seborrhoea capitisnek nevezzük szaknyelven. Akkor beszélünk róla, ha a fejbőr a fokozott faggyútermelés miatt zsírossá válik

Ilyenkor nem látunk a hajból hulló, lemezszerű szemcséket a vállunkon, vagy a levegőben peregni, egyetlen árulkodó jele van, hogy a viszkető fejbőr megvakarása után a körmünk alatt sárgás, ragacsos lerakódásra leszünk figyelmesek. Ha a fejbőr is felülfertőződött, akkor a bőr is kipirosodik, illetve erőteljesen viszket is.

A zsírosabb bőrű lányoknak erre fokozottan figyelniük kell, hiszen náluk adott a baktérium szaporodásához ideális közeg, a szőrtüszőkben felgyülemlő zsír. Emellett sajnos  mindenki veszélyeztetett, aki nem megfelelő higiénés körülmények között dolgozó fodrászhoz jár (a fertőzött vendég után a munkaeszközeit nem megfelelően kezeli), és a vizes helyeken is nagyobb eséllyel fertőz a kórokozó (uszodában, strandon, gyógyfürdőben, stb...).

Kezelése: zsíros korpásodás esetén a hagyományos sampon sajnos hatástalan, ezért első körben mindenképpen a zsíros korpa erős zsíroldó hatású oldószerekkel való leoldása a feladat, majd a célzott, antibakteriális hatású anyagokat tartalmazó lokális fejbőrkezelés következik. A megfelelő termékek kiválasztásában a fodrászod, súlyosabb esetben bőrgyógyászod fog tudni segíteni.

A fertőzés - megfelelő és kitartó - kezelés esetén kb. egy hónap alatt teljesen megszüntethető.


| 02 | SZÁRAZ KORPÁSODÁS
Száraz korpásodás esetén a fejbőrön nem alakul ki zsírosodás, mert a faggyútermelés nem válik kórossá, így a korpa sem tapad a hajhoz. 
A rendellenesség hátterében több ok is húzódhat, mint például a fejbőr megfázása, genetikai hajlam, a helytelen táplálkozás, vagy mondjuk a stressz.

Száraz korpásodás néhány nap alatt is kialakulhat, ám sokszor hónapokig sem múlik el. A legjobb, ha eleve megelőzzük a fejbőr megfázását, illetve vigyázunk fejbőrünk pH-értékének (5-5,5 savas) állandóságára.
Ezt kétféleképpen érhetjük el:
  • hajmosás után teljesen szárítsuk meg a hajunkat, és legalább 15 percig még zárt, meleg helyen tartózkodjunk
  • csak a fejbőr pH-értékével azonos sampont használjunk, így állandó szinten tudjuk tartani a fejbőr 5-5,5 savas kénhatását, megtartva ezzel a mikroorganizmusok kényes egyensúlyát
⚫⚫⚫


MILYEN KOZMETIKUMOKAT VÁLASSZ A HAJADRA, FEJBŐRÖDRE?
A bőröd a tested minden pontján a bőröd, így épségét és szépségét akkor is őrizned kell, ha éppen a fejbőrödről beszélünk.
Hajravaló készítmények vásárlásakor is érdemes az INCI-re hagyatkozni, és kerülni az irritáló, alkoholos és "illatos" összetevőket.

⚫⚫⚫


AMIRE ÉRDEMES FIGYELNED, HA A HAJADRÓL, FEJBŐRÖDRŐL VAN SZÓ
  • kerüld a közös fésűhasználatot még családtag esetén is!
  • gyakran fertőtlenítsd eszközeidet!
  •  ha problémád van, tájékoztasd róla a fodrászod!
  • a korpa megjelenése után gyakran cseréld a párnahuzatod (meg úgy összességében véve egyébként is), hogy nehogy visszafertőződj! A huzatot aztán a lehető legmagasabb hőfokon mosd ki!
  • hordj sapkát! Ami tinilánykánt még ciki volt, az felnőtt nőként tök vagány tud lenni!


Nektek volt már valamilyen problémátok a fejbőrötökkel, hajatokkal?
Hogyan oldottátok meg?

You May Also Like

0 megjegyzés