5 ok, amiért szeretek piacra járni

by - május 04, 2020

Apai nagymamám amikor csak tehette, piacra járt. Kendő a fejre, kosár a karra, és már úton is volt. Tanyasi tojás és tej, hazai zöldségek, házi kenyér, és néhány finom falat nekünk, unokáknak - hosszú volt a listája.
A mai fiatalok többségének azonban nem szokásuk a piacra járás.
Pedig érdemes lenne...

Amikor néhány éve feleség lettem, azt hittem, hogy én az a típusú nő leszek, aki a lehető legegészségesebb és legtudatosabb konyhát vezeti majd, de valahogy mindig egyszerűbb volt esténként beszaladni egy szupermarketbe, és egy helyről beszerezni mindent.
Közel másfél év telt el addig, amíg először bementem a piacra (ebben az mozdított igazán előre, hogy szerettem volna csökkenteni a háztartási hulladékunkat), ma viszont ott tartok, hogy erről a szokásomról soha nem mondanék le.
Mutatom az okait!


5 OK, AMIÉRT SZERETEK PIACRA JÁRNI

▿▵▿

#1 Fontos számomra a minőség
Vállalhatatlan minőségű tojások, két nap alatt megbuggyanó paradicsom, orrfacsaró szagú hús... sajnos mindennapos jelenségek egy-két multinál.
Aki vásárolt már valaha zöldséget, húst vagy gyümölcsöt szupermarketben, az minden bizonnyal fizetett már ki keserű tapasztalatot is. A piacokon szerencsére nem üres kalóriákat, élelmiszeripari adalékanyagokat, ízfokozókat, állományjavítókat és térfogatnövelőket fizetünk meg, hanem a minőséget.


#2 Mindig találok valami különlegességet
Piacra soha nem kész tervvel vagy előre átgondolt menüsorral a fejemben szoktam menni, mert elég körülnézni, és az aktuális kínálat láttán azonnal kapok inspirációt - arról nem is beszélve, hogy válogatás közben mindig akad valaki, aki a kedvenc receptjét megosztja velem.


#3 Utánozhatatlan a hangulat
A szupermarketekben -számomra- rendkívül rideg és személytelen a környezet: tengernyi ember tolong a folyton átrendezett sorok között robotszerűen, akik sorbanálláskor egymást bökdösik a kosaraikkal a neonfények alatt.
Lehangoló és kiábrándító látvány.
Napjainkban nagyon kevés az olyan dolog, ami nem mesterséges, nem instant, vagy hamis. A piac szerencsére épp egy olyan hely, ami mai napig igazi: a színek, az illatok és az ízek is egyszerre vannak jelen, mégpedig meglehetősen intenzíven.
Emellett az árusok legtöbbje nagyon kedves ember, akikkel könnyen szóba lehet elegyedni.


#4  Vásárlásommal csökkentem a környezetterhelést
 Amikor helyi vagy környékbeli termelőtől szerzem be a főzéshez valót, mindössze néhány kilométer távolságból érkező alapanyagokat használok, amiket vagy az ultramenő cekkereimben, vagy a még menőbb csatos üvegeimben szállítok haza: ezáltal sem az adott terméket nem kell megutaztatni több országon keresztül, sem csomagolóanyagot nem használok.
Ebből adódik, hogy kimagaslóan magas minőséget kapok megfizethető, vagy közel hasonló áron, mint a multiknál.


#5 Magyar termelőtől vásárolok
Amikor vásárolni megyek, nem olasz dinnyéhez, spanyol paradicsomhoz vagy holland tulipánhoz szeretnék hozzájutni, hanem a szomszéd néni virágcsokrához és zöldségeihez, amiken látszik, hogy magyar földből valók.
Számomra fontos szempont az is, hogy a termelői piacokon vásárolva tudom, hogy hazai eladókat juttatok jövedelemhez a külföldiek helyett, és még a környezetterhelést is csökkentem.





Ti hol vásároltok leggyakrabban?
Szerintetek milyen előnyei és hátrányai vannak a termelői piacoknak?

You May Also Like

0 megjegyzés