ADVENT | A tökéletes mézeskalács receptje
A mézeskalács számomra a családi karácsonyok
egyik legfontosabb finomsága. Gyerekkoromban többnyire nagymamám készítette nagy-nagy
odaadással és figyelemmel, azonban az évek során mi, unokák is megtanultuk tőle azokat a rendkívüli fortélyokat, amiktől igazán ízletes, ínycsiklandó és ünnepi fogássá válik ez az aprócskafinomság.
Joggal gondolhatod, hogy mi lehet az elkészítésében különleges, hiszen ez csak csupán egy egyszerű mézeskalács: némi méz, vaj, liszt, és különböző fűszerek keveréke.
Pedig - szerintem - ennél azért sokkal többről van szó.
Nyilván ahány ház, annyi szokás, de ahhoz, hogy tökéletesen sikerüljön, nem lehet csak úgy a hozzávalókat összedobni. A tökéletes mézeskalácsban a méz édesen karamellizálódik, a fűszerek mennyei illatot árasztanak magukból, a tészta pedig fenségesen puha még napokkal a sütés után is.
A recept titka pedig egyszerű, és most, advent első vasárnapján meg is mutatom nektek!
Joggal gondolhatod, hogy mi lehet az elkészítésében különleges, hiszen ez csak csupán egy egyszerű mézeskalács: némi méz, vaj, liszt, és különböző fűszerek keveréke.
Pedig - szerintem - ennél azért sokkal többről van szó.
Nyilván ahány ház, annyi szokás, de ahhoz, hogy tökéletesen sikerüljön, nem lehet csak úgy a hozzávalókat összedobni. A tökéletes mézeskalácsban a méz édesen karamellizálódik, a fűszerek mennyei illatot árasztanak magukból, a tészta pedig fenségesen puha még napokkal a sütés után is.
A recept titka pedig egyszerű, és most, advent első vasárnapján meg is mutatom nektek!
____________________________________________________
A MÉZESKALÁCS HOZZÁVALÓI
____________________________________________________
A tésztához:
- 200 g méz
- 50 g vaj
- 80 g barnacukor
- 350 g búza rétesliszt
- 1 tk. holland kakaópor (kihagyható!)
- 1 tk. szódabikarbóna
- 1 mk. őrölt gyömbér, fahéj és szegfűszeg
- 1 db tojás
- 1 db tojássárgája
A díszítéshez:
- 1 db tojásfehérje
- 120 g porcukor
- fél citrom leve
- ízlés szerint ételfesték
________________________
ELKÉSZÍTÉS
________________________
| 1 | Egy nagyobb tálban összekeverjük a lisztet a kakaóporral, a fűszerekkel és a porcukorral, majd hozzáadjuk a megolvasztott vajat és felmelegített mézet.
A kakaópor opcionális hozzávaló, igazából a tésztánk színét szabályozhatjuk vele.
A kakaópor opcionális hozzávaló, igazából a tésztánk színét szabályozhatjuk vele.
| 2 | A masszához hozzáadjuk a tojást és a tojássárgáját, majd tésztává gyúrjuk az összetevőket.
| 3 | A kész tésztát folpackba csomagolva a hűtőbe tesszük kb. 15 percre.
Nem kell megijedni ettől a negyed órától, én is ismerem azokat a recepteket, amik egy teljes éjszakán át javasolják a tésztát hűtőben tartani, de kipróbáltam a 15 percet, és működik.
- karácsony előtt szerintem nincs az a háziasszony, akinek van ideje két napig pepecselni egyetlen fogással -
- karácsony előtt szerintem nincs az a háziasszony, akinek van ideje két napig pepecselni egyetlen fogással -
| 4 | A hűtőből kivett tésztát lisztezett felületen 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk, és tetszés szerinti formákra alakítjuk.
Arra mindenképp figyelni kell, hogy ne vegyen fel túl sok lisztet a tészta.
Arra mindenképp figyelni kell, hogy ne vegyen fel túl sok lisztet a tészta.
| 5 | A tésztát 7-8 perc alatt, 200 fokos sütőben készre sütjük.
| 6 | A mézeskalácsokat kihűlésig egyenes felületre szedjük ki,
mert ilyenkor még eldeformálódhatnak. 5 perc hűlés után vékonyan
átkenhetjük őket tojásfehérjével, ha szeretnénk, hogy fényesek
legyenek.
| 7 | Az elkészült mézeskalács már önmagában is lenyűgöző látvány, de ha akarjuk, tovább díszíthetjük őket.
Az írókához a tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd apránként belekeverjük a porcukrot, amivel addig verjük, míg gyönyörű, csillogó és kemény habot nem kapunk. A habhoz én néhány csepp ételszínezéket is szoktam keverni, mert szerintem karácsonykor nincs az a giccs, ami túlzó lehetne.
| 8 | Díszítés után nincs más dolgunk, mint megvárni, hogy megszáradjon a tésztán a tojáshabunk.
Idén úgy alakult, hogy karácsonykor két napon keresztül nálunk ünnepel a család, ezért a konyhát már a napokban birtokba vettem: próbasütéseket végzek, elkészítem a teljes menü minden fogását, így valószínűsítem, hogy az elkövetkezendő napokban egy picit gyakrabban fogok ünnepi és/vagy gasztro témájú posztokat közölni.
Remélem szeretni fogjátok ezeket az olvasnivalókat is!
A mézeskalács elkészítéséhez sok sikert kívánok, és persze jó étvágyat!
| 7 | Az elkészült mézeskalács már önmagában is lenyűgöző látvány, de ha akarjuk, tovább díszíthetjük őket.
Az írókához a tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd apránként belekeverjük a porcukrot, amivel addig verjük, míg gyönyörű, csillogó és kemény habot nem kapunk. A habhoz én néhány csepp ételszínezéket is szoktam keverni, mert szerintem karácsonykor nincs az a giccs, ami túlzó lehetne.
| 8 | Díszítés után nincs más dolgunk, mint megvárni, hogy megszáradjon a tésztán a tojáshabunk.
Idén úgy alakult, hogy karácsonykor két napon keresztül nálunk ünnepel a család, ezért a konyhát már a napokban birtokba vettem: próbasütéseket végzek, elkészítem a teljes menü minden fogását, így valószínűsítem, hogy az elkövetkezendő napokban egy picit gyakrabban fogok ünnepi és/vagy gasztro témájú posztokat közölni.
Remélem szeretni fogjátok ezeket az olvasnivalókat is!
A mézeskalács elkészítéséhez sok sikert kívánok, és persze jó étvágyat!
0 megjegyzés