ADVENT | A tökéletes mézeskalács receptje

by - november 27, 2016

A mézeskalács számomra a családi karácsonyok egyik legfontosabb finomsága. Gyerekkoromban többnyire nagymamám készítette nagy-nagy odaadással és figyelemmel, azonban az évek során mi, unokák is megtanultuk tőle azokat a rendkívüli fortélyokat, amiktől igazán ízletes, ínycsiklandó és ünnepi fogássá válik ez az aprócskafinomság.
Joggal gondolhatod, hogy mi lehet az elkészítésében különleges, hiszen ez csak csupán egy egyszerű mézeskalács: némi méz, vaj, liszt, és különböző fűszerek keveréke.
Pedig - szerintem - ennél azért sokkal többről van szó.
Nyilván ahány ház, annyi szokás, de ahhoz, hogy tökéletesen sikerüljön, nem lehet csak úgy a hozzávalókat összedobni. A tökéletes mézeskalácsban a méz édesen karamellizálódik, a fűszerek mennyei illatot árasztanak magukból, a tészta pedig fenségesen puha még napokkal a sütés után is.
A recept titka pedig egyszerű, és most, advent első vasárnapján meg is mutatom nektek!


____________________________________________________

A MÉZESKALÁCS HOZZÁVALÓI
____________________________________________________


A tésztához:
  • 200 g méz
  • 50 g vaj
  • 80 g barnacukor
  • 350 g búza rétesliszt
  • 1 tk. holland kakaópor (kihagyható!)
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • 1 mk. őrölt gyömbér, fahéj és szegfűszeg
  • 1 db tojás
  • 1 db tojássárgája
A díszítéshez:
  • 1 db tojásfehérje
  • 120 g porcukor
  • fél citrom leve
  • ízlés szerint ételfesték 

________________________

ELKÉSZÍTÉS
________________________


| 1 | Egy nagyobb tálban összekeverjük a lisztet a kakaóporral, a fűszerekkel és a porcukorral, majd hozzáadjuk a megolvasztott vajat és felmelegített mézet. 
A kakaópor opcionális hozzávaló, igazából a tésztánk színét szabályozhatjuk vele.

| 2 | A masszához hozzáadjuk a tojást és a tojássárgáját, majd tésztává gyúrjuk az összetevőket.

| 3 | A kész tésztát folpackba csomagolva a hűtőbe tesszük kb. 15 percre. 
Nem kell megijedni ettől a negyed órától, én is ismerem azokat a recepteket, amik egy teljes éjszakán át javasolják a tésztát hűtőben tartani, de kipróbáltam a 15 percet, és működik.
 - karácsony előtt szerintem nincs az a háziasszony, akinek van ideje két napig pepecselni egyetlen fogással -

| 4 | A hűtőből kivett tésztát lisztezett felületen 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk, és tetszés szerinti formákra alakítjuk. 
Arra mindenképp figyelni kell, hogy ne vegyen fel túl sok lisztet a tészta. 




| 5 | A tésztát 7-8 perc alatt, 200 fokos sütőben készre sütjük.

| 6 | A mézeskalácsokat kihűlésig egyenes felületre szedjük ki, mert ilyenkor még eldeformálódhatnak. 5 perc hűlés után vékonyan átkenhetjük őket tojásfehérjével, ha szeretnénk, hogy fényesek legyenek.

| 7 | Az elkészült mézeskalács már önmagában is lenyűgöző látvány, de ha akarjuk, tovább díszíthetjük őket. 
Az írókához a tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd apránként belekeverjük a porcukrot, amivel addig verjük, míg gyönyörű, csillogó és kemény habot nem kapunk. A habhoz én néhány csepp ételszínezéket is szoktam keverni, mert szerintem karácsonykor nincs az a giccs, ami túlzó lehetne.


| 8 | Díszítés után nincs más dolgunk, mint megvárni, hogy megszáradjon a tésztán a tojáshabunk.



Idén úgy alakult, hogy karácsonykor két napon keresztül nálunk ünnepel a család, ezért a konyhát már a napokban birtokba vettem: próbasütéseket végzek, elkészítem a teljes menü minden fogását, így valószínűsítem, hogy az elkövetkezendő napokban egy picit gyakrabban fogok ünnepi és/vagy gasztro témájú posztokat közölni.
Remélem szeretni fogjátok ezeket az olvasnivalókat is!


A mézeskalács elkészítéséhez sok sikert kívánok, és persze jó étvágyat!




You May Also Like

0 megjegyzés