EHETŐ VIRÁGOK A KONYHÁMBAN | Így készül a kandírozott ibolya

by - március 05, 2018

Időről időre be szoktam mutatni nektek egy-egy virágot, mert ha róluk van szó, egyszerűen nem ismerek mértéket. Szeretem őket egy vázában látni, rajongok értük a kertemben, felhasználom őket dekorációként, gyakran adom és kapom ajándékba, és igen, beviszem a konyhámba is - merthogy sokkal több ehető virág él a környezetünkben, mint azt elsőre gondolnánk.

Tudom, hogy Magyarországon nem megszokott dolog a virágfogyasztás, Európa nyugatibb felében viszont (főleg német nyelvterületen) komoly történelmi és kulináris hagyománya van, úgyhogy higgyétek el, nem olyan rossz dolog ez. 

A mai posztomban az egyik első tavaszi virág, az illatos ibolya kandírozását fogom megmutatni nektek lépésről lépésre, mert ennek a viktoriánus csemegének nem nagyon lehet  ellenállni.

Az ötletet bátran ajánlom kezdő háziasszonyok számára is, mert a konyhai folyamat elronthatatlan, a végeredmény viszont lenyűgöző.


 ~ ÍGY KÉSZÍTEM A KANDÍROZOTT IBOLYÁT ~


HOZZÁVALÓK
  • egy nagy csokor illatos ibolya (szárastól)
  • cukor (ez lehet: vaníliás cukor, barna nádcukor, porcukor, fehér cukor, stb...)
  • egy tojásfehérje
  • kis ecset
  • olló



ELKÉSZÍTÉS LÉPÉSRŐL - LÉPÉSRE:
01 | az ibolyákat leszedésük után azonnal lemosom hideg vízzel, és egy szűrőn keresztül lecsepegtetem
02 | amíg a virágok száradnak, krémszerűre keverem a tojásfehérjét (habosra semmiképp sem szabad, mert nem lesz szép a végeredmény!)
03 | amint az ibolyák megszáradtak, azonnal elkezdem a kandírozást egy kiterített sütőpapír fölött
04 | az ibolyák szirmait elöl és hátul is megkenem tojásfehérjével


05 | a bekent ibolyákat külön-külön meghintem vaníliás cukorral, de aki szereti a barna vagy fehér cukrot, nyugodtan kipróbálhatja azzal is


06 | a megszórt virágokat sütőpapírra helyezem, és legalább 24 órán át száradni hagyom. 24 óra múlva a virágok szárát levágom.



A kész kandírozott ibolyákkal díszíthetünk és illatosíthatunk sütiket, pohárdesszerteket, pudingot, jégkrémet és salátát is. 




NÉHÁNY JÓTANÁCS A KANDÍROZOTT IBOLYÁK ELKÉSZÍTÉSÉHEZ:
  • a cukorral meghintett ibolyákat mindig a levegőn szárítsd, sütőbe soha ne tedd be, mert ott egész egyszerűen megsülnek.
  • figyelj arra is, hogy a kandírozásra szánt ibolyát ne forgalmas utak mellett szedd!  Ez azért is fontos, mert hazánkban több ibolyafaj is megtalálható, nem egy közülük pedig védett. A legjobb, ha hétvégén kimész a piacra, és ott veszel egy ellenőrzött gazdaságból származó csokrot.

ÉRDEKESSÉGEK AZ IBOLYÁRÓL:
  • az illatos ibolya virágából az egyik legdrágább illóolajat állítják elő, így, ha nagyon olcsót akarnak rád sózni, valószínű, hogy „hamisítványról” van szó! Esszenciaként már az ókorban is használták ezt a nem mindennapi növényt, sőt, szerelmi bájitalokat is készítettek belőle.
  • akármennyire is szuper az ibolya, fogyasztását túlzásba mégsem szabad vinni, mert nagy mennyiségben erős hashajtó és hánytató hatású! 
  • Sissi, azaz Erzsébet királyné kedvenc csemegéje a kandírozott ibolya volt. Bécsben a híres Demel Királyi és Császári Udvari Cukrászdában ma is kapható ez a finomság korhű csomagolásban (80 g 16,8 EUR-ba kerül).
  • német nyelvterületen annyira közkedvelt édesség a kandírozott ibolya, hogy a 13. házassági évfordulót például "ibolya lakodalom"-nak (Valchenhochzeit) nevezték el.

 
EGYÉB FELHASZNÁLÁS:
  • ha teát szeretnél ibolyából készíteni, ne főzd, csak forrázd! Egy csésze teához 1 teáskanál szárított virág és levél vegyesen elegendő. Ha 5 percig állni hagyod, világoszöld színű, ibolya illatú teát kapsz. Egyes tearajongók a jobb minőségű teáikhoz kevernek a virágokból egy kicsit, ezzel is fokozva az íz és illatélményt!
  • jégkockába téve a házilag készülő hűsítő italokat teheted vele különlegessé, zselérétegbe zárva pedig a legegyszerűbb süteményt is kivételessé varázsolhatod. Fiatal levelei salátaként, levesekben, túróhoz szintén fogyaszthatók.
  • a virágok virágcukorként is felhasználhatók, ami nagyon jó szolgálatot tesz sütik készítésénél. Virágcukrot én több ehető virág segítségével szoktam elkészíteni oly módon, hogy egy üveg cukor aljára fahéjrudat, levendulát, szárított narancsot és pl. szárított ibolyát halmozok. Sütikhez és teákhoz kiválóan működik!
  • jégkockákba is gyakran zárok virágokat, mert limonádékat és jeges teákat kiválóan ízesít és illatosít.



Ti kóstoltátok már a kandírozott ibolyát?

You May Also Like

0 megjegyzés