Mit kell tudnia egy szappannak világjárvány idején?

by - március 23, 2020

A szappan ősrégi tisztítószer - az ókorban élők kő- és agyagtábláin talált utalások tanúsága szerint kb. 4000 évvel ezelőtt már rendszeresen használták.
A kézmosás fontosságát napjainkban a társadalom már kora gyermekkorban beépíti az általános higiéniai szabályok közé, ami felnőttkorra egy banális, mindennapos szokássá válik. 
Egy 2007-ben publikált közegészségügyi szokásokat felmérő nemzetközi tanulmány a kézmosási szokásainkat vizsgálta és arra az aggasztó eredményre jutott, hogy a felmérésben részt vevő 2.800 fő több, mint 93%-a ennek ellenére nem mos kezet köhögés vagy tüsszentés után.

Aggasztó adatok egy cseppfertőzéssel terjedő világjárvány kellős közepén, ugye?



Egy jó ideig a bőrgyógyászok és a kozmetikai cégek egymásra licitálva  magyarázták nekünk, hogy a szappan lúgos, ezért nem bőrbarát (emlékezzünk csak a „bőrsemleges pH” szlogenre), és ne használjuk se az arcunkra, se a többi érzékeny bőrfelületünkre, holott a II. világháború évei alatt még  a szappan volt a legelterjedtebb mosakodószer. Aztán jöttek a más tenzidekkel működő tusfürdők , ma viszont újra azt hallhatjuk, hogy mennyire fontos a szappan a háztartásainkban.

A virológusok jelenleg versenyt futnak az idővel, hogy mielőbb kifejlesszenek egy olyan vakcinát, amely védelmet nyújthat a betegség ellen. Amerikai laboratóriumokból származó hírek szerint akár már áprilisban elkezdődhetnek a védőoltás klinikai tesztjei, a hatékony ellemszer megjelenéséig azonban a hagyományos védekezési módszerekkel lehet felvenni a harcot a vírus ellen: az alapvető higiéniai szabályok betartásával és gyakori kézmosással.

 
MIT KELL TUDNIA EGY SZAPPANNAK VILÁGJÁRVÁNY IDEJÉN?
A jó hír ebben a <szokatlan> helyzetben az, hogy bármilyen szappanhoz is jutunk hozzá, hatékonyak leszünk a vírussal szemben.
Viszont: ha abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy választhatunk szappan és szappan között, akkor egyéb szempontokat is érdemes megvizsgálni:
  • ha helyi, kézműves manufaktúráktól vásárolsz, segíthetsz egy hazai kisvállalkozásnak ebben a gazdaságilag is nehéz időszakban
  • napjainkban a gazdaságilag fejlett országokban a lakosság nagy része tusfürdővel tisztálkodik.. Ezek megjelenésével egyidőben viszont megjelentek és elterjedtek a civilizációs bőrbetegségek a modern világban, úgymint az ekcéma, rosacea, pikkelysömör és társai. Ha tehetjük, éppen ezért válasszunk természetes és tápláló összetevőket tartalmazó szappanokat. Ezek óvják a legjobban a szervezet egyik legfontosabb védelmi rendszerét: a bőrünket.
    Azok a szappanok a legjobbak, amelyek úgy táplálják a bőrt, hogy rövid és hosszú távon ható összetevőket is tartalmaznak. A bőrnyugtató, puhító jojoba olaj, az olivaolaj vagy a lanolin rövid távon hatnak, a vízmegkötő glicerin és hialuronsav pedig hosszú távon fejtik ki hatását.
  • fontos megjegyezni, hogy az antibakteriális szappanok nem nyújtanak többet, mivel a koronavírus esetén nem baktériummal, hanem vírussal állunk szemben.


MILYEN EGY JÓ SZAPPANTARTÓ?
A funkcionálisan jó szappantartóban  nem áll meg a víz, ezért a szappan egyik oldala sem válik puhává, nyúlóssá a tárolás során. A jó szappantartó segít szárazon tartani a szappant, ami így két használat között megfelelően meg tud száradni.


A SZAPPANOS KÉZMOSÁS UTÁNI TEENDŐK
A szappanos kézmosás mellett természetesen számos egyéb óvintézkedésre is szükség van. A következőket az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az amerikai Centers for Disease Control and Prevention (CDC) ajánlja a légzőszervi vírusok elkerülése érdekében:
  • gyakori kézmosás szappannal és langyos vízzel minimum 20 másodpercig
  • kötelező a kézmosás azután, hogy nyilvános helyen jártál, orrot fújtál, köhögtél vagy tüsszentettél
  • ha szappan valamiért nem áll a rendelkezésedre, használj alkoholos kézfertőtlenítőt, amely minimum 60%-os alkoholt tartalmaz
  • ha köhögsz vagy tüsszentesz, takard el a szád és az orrod papírzsebkendővel, vagy tüsszents és köhögj a könyökhajlatba! A papírzsebkendőt azonnal dobd a kommunális hulladék közé!
  • ha a kezed nem tiszta, kerüld a szemed, az orrod és a szád érintését!
  • kerüld a szoros érintkezést a betegekkel.
  • kerüld az edények, poharak, ágyneműk és egyéb háztartási cikkek megosztását a betegekkel!
  • tisztítsd azokat a felületeket, amelyeket gyakran megérintesz!


Ezeken túl pedig, ami nagyon fontos még, hogy #maradjotthon!

You May Also Like

0 megjegyzés