Ajánló karantén idejére | Kedvenc filmjeim listája

by - április 04, 2020

A járvány miatti kényszerű otthonlét egyik pozitív hozadéka számomra az, hogy végre olyan könyveken, filmeken és sorozatokon is átrághatom magam (újra), melyekre nem biztos, hogy jutott volna időm mostanában, ha nem így alakulnak a dolgok.

A kedvenc filmjeim listáján kivétel nélkül olyan alkotások szerepelnek, amiket nektek is tiszta szívből ajánlok, ha már nem tudjátok, hogy mihez kezdjetek a hirtelen rátok szakadt szabadidővel, mert a lakás ragyog, több tálca süti elkészült és már nyelvet is tanultatok.

A legjobbak közé nálam több dráma és thriller is befért, de szeretek egy-két minisorozatot és krimit is...

a kép forrása: Pinterest

KEDVENC FILMJEIM LISTÁJA 👇


#1 EREDENDŐ BŰN
Original Sin, 2001

Cornell Woolrich: Waltz into darkness című regényének adaptációja egy hátborzongató szerelmi történet, melynek főszerepeire a vad, ámde arisztokratikus szépségű Angelina Jolie-t és a tökéletes latin szeretőt megtestesítő Antonio Banderas-t 
választotta Michael Cristofer rendező.
A történet Kubában játszódik, ahol egy gazdag kávéültetvényes férfi levelezés útján amerikai feleséget szerez magának kizárólag utódnemzés céljából. 
Amikor a gyönyörű nő megérkezik, a férfi halálosan beleszeret. 
Hamarosan kiderül azonban, hogy a feleség közel sem olyan ártatlan, mint amilyennek a naiv férfi hitte:
a nő eltűnik a férj teljes vagyonával együtt.
 Ettől a ponttól kezdve a történet a film noir hagyományait követi: az érzelmeinek kiszolgáltatott férfi az igéző nő nyomába ered, annak ellenére, hogy tudja, hogy magával fogja rántani őt is a romlásba. 
A film lassú tempójú, két órás és egyetlen perce sem unalmas.
10/10-es alkotás.



#2 HÁZASSÁGI TÖRTÉNET 
Marriage Story, 2019

Noah Baumbach rendezőként viszonylag gyakran foglalkozik a széthullóban lévő család, a problémás házasságok, a szülő-gyerek kapcsolatok és a testvérek közötti viszályok kérdéseivel, amik, valljuk be, nem a legkönnyedebb mozis témák.
A házassági történetben a Scarlett Johansson - Adam Driver alakította házaspár gyötrelmes válásának lehetünk tanúi, a procedúrához pedig olyan kiváló színészek asszisztálnak, mint az élete alakítását nyújtó Laura Dern (aki ezért a szerepéért Oscart nyert), és a mozivásznon rég látott zseni, Ray Liotta.
A romantikus-csöpögős-hollywoodi szerelmi történetek kedvelői ne nézzék meg a filmet, nekik nagyon nem fog tetszeni, akik viszont az egyedi hangulatú, kimért tempójú, életszerű mozikat kedvelik, rajongani fognak érte.
A filmről csak szuperlatívuszokban tudok beszélni, az utóbbi időben el is halmozták díjakkal szinte az összes rangos filmfesztiválon még úgy is, hogy egy tipikusan keveseket vonzó rétegfilmről beszélünk.
Kötelezővé tenném minden házasodni készülő és/vagy gyermekvállalás előtt álló párnak. 
10/10



#3 KÉS/ALATT 
Nip/Tuck, 2003 

Villámgyors sportautók, csillogó penthouse-ok, sokszámjegyű fizetések, gyönyörű nők - és két menő plasztikai sebész (Dylan Walsh, Julian McMahon), akik látszólag szöges ellentétei egymásnak, a munkában és magánéletben viszont tökéletesen kiegészítik egymást.
Tell me what you don’t like about yourself?” 
azaz:
 "Mondja el, mit nem szeret magán" 
- szól a sorozat szlogenje, 
amit senki nem feled, aki végignéz akár csak egy évadot is belőle.
Dióhéjban a sztoriról: Seant szerető család várja otthon, míg Christian éli a maga hedonista-dekadens életét. A sikeres emberek világával azonosított pénz-drogok-szex hármasból kapunk bőven (az utóbbiból olyan mennyiséget, hogy a film időnként leginkább egy szoftpornóra emlékeztet), ennek ellenére hétről-hétről, epizódról epizódra képernyő elé ültette éveken át a nézőket.
A sorozat sok helyen alpári, még több helyen szexista, mégis mindenkinek ajánlom, aki egy meglepő és fordulatos történetet keres magának.
10/9



#4 FANTOMSZÁL
Phantom Thread, 2017

A Fantomszál a világ egyik legnagyobb színészóriásának, Daniel Day-Lewis-nak az utolsó szerepe, legalábbis ő és a menedzsmentje ezt a hírt jelentette meg nem sokkal a film megjelenése előtt.
 Daniel Day-Lewis egyébként az egyetlen színész a világon, aki háromszor is megnyerte a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar-díjat, sorrendben A bal lábam, a Vérző olaj és a Lincoln című filmdrámákért, a Fantomszálért pedig hatodik jelölését gyűjtötte be.
A dráma az ötvenes évek Londonjába kalauzol el bennünket, ahol a Woodcock-ház uralja a divatvilágot. Mindenki a zseniális tervező, Reynolds Woodcock ruháira vágyik, aki nővérével, Cyrillel (Lesley Manville) mindent alárendel a munkának. Ugyanott laknak, ahol a klienseiket fogadják és ahol a varrónőik dolgoznak, egyikük sem házas, nincsenek gyerekeik. Óramű pontosságú életük egyetlen célt szolgál, hogy Reynolds minél tökéletesebb ruhákat alkothasson, és hogy ebben az alkotásban senki és semmi ne zavarhassa meg. Ideig óráig tartó párkapcsolatai is csupán egyetlen célt szolgálnak: a nők szolgálnak inspirációul neki.
 Ebbe a rendbe érkezik meg Alma (Vicky Krieps), a pincérnő, akit egy étteremben szúrt ki magának a tervező, hogy az aktuális múzsája legyen és alaposan megbolygassa a kimért mindennapokat.
 A Fantomszál komoly elmélyülést vár el az apró részletekben, mert tele van pompás, rejtett ötletekkel, mint amilyen például a Woodcock-ruhákba varrt titkos üzenetek. 
A lehető legmagasabb minőségű alkotás, az élvezetéhez viszont bizonyos művészi látásmód is szükséges.
10/10*



▾▾▾▾


És amik említést érdemelnek még:

TŐRBE EJTVE, Knives Out, 2019 - az utóbbi évek legkiemelkedőbb krimije Daniel Craig-gel a főszerepben.
GÉNIUSZ, Genius, 2017 - az életrajzi minisorozat az avantgárd festőzseni, Picasso művészetét és magánéletét mutatja be, ami változatosabb és zaklatottabb már nem is lehetett volna
EGYENESEN ÁT, Flatliners, 1990 - különleges atmoszférájú thriller, amiben fiatal orvostanhallgatók egymás szívét állítják le, hogy megtapasztalhassák a halál utáni pillanatokat.
A KÉT PÁPA, The Two Popes, 2019 - a mozivásznon nem igazán szoktunk mostanában kamaradrámát látni, de nemcsak ezért, hanem a kiváló alakítások és a történet miatt is érdemes megnézni.

 A HARPER-SZIGET, Harper's Island, 2009 - a horrort/thrillert nem mindenki szereti, aki viszont igen, annak ezt a sorozatot mindenképp ajánlom.


▿▿▿▿
Az elmúlt napok eseményei mindannyiunk hangulatára rányomják a bélyeget. Szerencsére mi olyan környéken lakunk, ahol minden este el tudunk menni futni, mert biztonságban és egyedül vagyunk, a hétvégét pedig a közelünkben található patak partján sétálva vagy egy közeli erdőben is el tudjuk tölteni.
A mozgás, a friss levegőn való időtöltés, a feltöltődés ezekben a napokban talán még hatványozottabban fontos, ezért a filmezés mellett ha tehetitek, élvezzétek a tavaszi napsütést is!
És persze, meséljetek!
Nektek melyik a kedvenc filmetek és sorozatotkat?
Az én listámból akad olyan, amit szívesen megnéznétek?

You May Also Like

7 megjegyzés

  1. Adam Driver nem egy tipikus férfiideál , de mégis van benne valami ami egyszerűen hűűűűűűű , de randiznék vele érzést kölcsönöz neki. Számomra szimplán férfias és van benne valami alfa kisugárzás :D Amúgy a család minden női tagja oda meg vissza van érte, holott egy lapátfülű, kapafogú fazonról beszélünk.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egyetértek a családdal: én is oda, meg vissza vagyok érte, bár nekem a klasszikus, babaarcú szépfiúk, mint amilyen Brad Pitt, vagy Leonardo DiCaprio, soha nem tetszettek.
      Adam Driver menedzserének egyébként hatalmas gratuláció jár, mert egy kimondottan férfiból szexszimbólumot varázsolt.
      Más filmet ismersz tőle?

      Törlés
    2. Hát persze! :D Ő Kylo Ren a Star Warsban. :D Viccet félretéve, én a Csajokból ismerem, más filmekben még nem láttam.

      Törlés
  2. A két pápa nekem a tavalyi év legjobb filmje volt az 1917 mellett.
    Sorozat: Chernobyl, The Bodyguard, Dark, You, The Crown, The Stranger, Altered Carbon, ezeket szerettem az elmúlt egy évben.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A felsoroltak közül egyedül a Csernobilt ismerem, de olyan sokat olvastam korábban a történetről, hogy nekem ez a sorozat sok újat nem mutatott. Ettől függetlenül egy jól összerakott film lett, de nem tudom azt mondani, hogy kedvencem vagy újranézős.

      A The Crown-t és a You-t már nagyon sokaknál többektől láttam-hallottam. Tényleg ennyire szuperek, vagy csak nagy a hájp körülöttük?

      Törlés
  3. A Házassági történet már régóta a megnézendő filmjeim listáján szerepel, de eddig mindig más filmeket néztem meg, talán még nem jött meg a hangulatom hozzá, de szerintem hamarosan sort kerítek rá! Az Arrowverse összes sorozatát a kedvencemnek mondom, értem ezt a Flash, Supergirl, Batwoman, DC's Legends of Tommorrow-ra és még sok másikra. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azt olvastam, hogy a Házassági történet rendezője, Noah Baumbach azt szerette volna elérni a filmjével, hogy amikor a néző kijön a moziból, érezze nagyon rosszul magát.
      Nálam, és szerintem még nagyon sokaknál, ezt el is érte...
      Tényleg kell hozzá egyébként egy bizonyos hangulat, egy péntek esti buli előtt nem ezt a filmet fogja elindítani az ember. Ha megnézted, kíváncsi leszek a véleményedre!

      Törlés