Croque madame | A világ egyik legmenőbb és legsikkesebb reggelije
A croque madame neve rendkívül elegánsan cseng, így akik nem ismerik, akár azt is gondolhatják, hogy egy rettenetesen elegáns és arisztokratikus ételről beszélünk. Jól tudják ezt azok a menő hotelek és közkedvelt reggelizőhelyek is, akik étlapjáról nem hiányozhat a világ egyik legnépszerűbb melegszendvicse.
Az eredetéről többféle történetet olvastam, abban azonban mindenki egyetért, hogy a szendvics létrejötte a 20. század eleji, virágzó francia kávéházi kultúrához köthető, amikor is egy kicsi, párizsi bisztróban az egyik alkalmazott készített magának egy szendvicset. Bagett helyett ő két szelet kenyér közé tett sonkát és sajtot, de nem volt ideje megenni a szendvicsét, és véletlenül a radiátor mellett felejtette. Mire észrevette, a szendvicsben megolvadt a sajt, az egész át is melegedett, mivel viszont nagyon éhes volt, így is megette.
A szendvics a keresztségben a croque monsieur nevet kapta, 1910-ben pedig az étlapra is felkerült. A croque madame a monsieur "kistestvére", és abban különbözik elődjétől, hogy egy tükörtojás kerül a tetejére, úgy, mintha egy kalapot viselő hölgy lenne.
Az eredetéről többféle történetet olvastam, abban azonban mindenki egyetért, hogy a szendvics létrejötte a 20. század eleji, virágzó francia kávéházi kultúrához köthető, amikor is egy kicsi, párizsi bisztróban az egyik alkalmazott készített magának egy szendvicset. Bagett helyett ő két szelet kenyér közé tett sonkát és sajtot, de nem volt ideje megenni a szendvicsét, és véletlenül a radiátor mellett felejtette. Mire észrevette, a szendvicsben megolvadt a sajt, az egész át is melegedett, mivel viszont nagyon éhes volt, így is megette.
A szendvics a keresztségben a croque monsieur nevet kapta, 1910-ben pedig az étlapra is felkerült. A croque madame a monsieur "kistestvére", és abban különbözik elődjétől, hogy egy tükörtojás kerül a tetejére, úgy, mintha egy kalapot viselő hölgy lenne.
Elkészítése semmilyen különösebb konyhai jártasságot nem igényel, végeredményben pedig egy nagyon ízletes, laktató és mutatós reggelit kapunk.
A CROQUE MADAME HOZZÁVALÓI 2 SZEMÉLYRE
A mártáshoz
▾ 1 dl tej
▾ 1 salottahagyma (vagy 1 kis fej vöröshagyma)
▾ 2 dkg vaj
▾ ½ evőkanál finomliszt
▾ ½ gerezd fokhagyma
▾ szerecsendió, só, bors, babérlevél (ízlés szerint)
▾ fűszeres dijoni mustár
▾ sajt (ízlés szerint)
A szendvicshez
▾ 8 szelet kenyér
▾50 g szeletelt sonka
▾ 10 dkg reszelt Comté sajt
▾10 dkg reszelt Gruyère sajt
▾ 4 db tojás
▾ 1 salottahagyma (vagy 1 kis fej vöröshagyma)
▾ 2 dkg vaj
▾ ½ evőkanál finomliszt
▾ ½ gerezd fokhagyma
▾ szerecsendió, só, bors, babérlevél (ízlés szerint)
▾ fűszeres dijoni mustár
▾ sajt (ízlés szerint)
A szendvicshez
▾ 8 szelet kenyér
▾50 g szeletelt sonka
▾ 10 dkg reszelt Comté sajt
▾10 dkg reszelt Gruyère sajt
▾ 4 db tojás
ÍGY KÉSZÜL
(1) Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, rászórjuk a lisztet, és simára keverjük.
(2) Hozzáadjuk a tejet, majd a megroppantott fokhagymát, a szerecsendiót, a babérlevelet és a hagymát egészben, majd a reszelt sajtot is. Folyamatos keverés mellett a hagyományos besamelnél kicsit sűrűbbre főzzük, végül simára keverjük benne a mustárt.
(2) Hozzáadjuk a tejet, majd a megroppantott fokhagymát, a szerecsendiót, a babérlevelet és a hagymát egészben, majd a reszelt sajtot is. Folyamatos keverés mellett a hagyományos besamelnél kicsit sűrűbbre főzzük, végül simára keverjük benne a mustárt.
(3) Az egyik szelet kenyeret vékonyan megkenjük a
mártással, erre tesszük a sonkát, majd megszórjuk kevés reszelt sajttal,
és beborítjuk egy újabb szelet kenyérrel.
(4) A croque madame tetejét is megkenjük mártással, majd megszórjuk sajttal, és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket.
(4) A croque madame tetejét is megkenjük mártással, majd megszórjuk sajttal, és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket.
(5) 200 fokra előmelegített
sütőben 10–15 perc alatt el is készülnek.
(6) Amíg a szendvicsek sülnek, elkészítjük a tükörtojásokat.
(7) Az átsült szendvicseket a kész tükörtojásokkal tálaljuk.
▾a franciák az eredeti változathoz briósszerű fehérkenyeret használnak, amit előre megpirítanak, minden oldaláról megvajaznak és dijoni mustárral is megkennek
▾▾ a klasszikus croque madame-hoz a közepesen kemény, illetve kemény svájci sajtokat ajánlják, mint amilyen az emmentáli vagy a gruyére, de a francia eredetű comté sajttal készülő változattal is sok reggelizőhelyen találkozhatunk.
Amint látjátok, egyszerű a recept, de azt be kell tartani, hogy vaj helyett ne margarint, emmentáli vagy gruyére helyett pedig ne trappistát használjunk, és akkor tényleg ez lesz a világ legjobb melegszendvicse.
Ha meghoztam a kedved az otthoni bruncholáshoz, és szívesen készítenél egy saját croque madame-ot, kérlek, írd meg a tapasztalataidat!
Ha van egyéb ötleted egyszerű, de nagyszerű reggeli elkészítésére, azt is oszd meg velünk!
Jó étvágyat és sütögetést kívánok!
Amint látjátok, egyszerű a recept, de azt be kell tartani, hogy vaj helyett ne margarint, emmentáli vagy gruyére helyett pedig ne trappistát használjunk, és akkor tényleg ez lesz a világ legjobb melegszendvicse.
Ha meghoztam a kedved az otthoni bruncholáshoz, és szívesen készítenél egy saját croque madame-ot, kérlek, írd meg a tapasztalataidat!
Ha van egyéb ötleted egyszerű, de nagyszerű reggeli elkészítésére, azt is oszd meg velünk!
Jó étvágyat és sütögetést kívánok!
6 megjegyzés
Úgy meghoztad a kedvem, hogy a vasárnapi ágybanreggeli nálunk biztosan croque madamme lesz! :-) Köszi a receptet!
VálaszTörlésÖrülök, hogy megtetszett a recept! Kíváncsian várom az élménybeszámolót! :)
TörlésNagyon gusztusos. Nem ennyire fancy, de én a croque monsieur-t is nagyon szeretem. :)
VálaszTörlésHát persze! :) A klasszikus melegszendvics is isteni!
TörlésNagyon jól néz ki, máris megéheztem! *-*
VálaszTörlésPróbáljátok ki, Brigi! :) Imádni fogjátok!
Törlés