Croque madame | A világ egyik legmenőbb és legsikkesebb reggelije

by - április 16, 2020

A croque madame neve rendkívül elegánsan cseng, így akik nem ismerik, akár azt is gondolhatják, hogy egy rettenetesen elegáns és arisztokratikus ételről beszélünk. Jól tudják ezt azok a menő hotelek és közkedvelt reggelizőhelyek is, akik étlapjáról nem hiányozhat a világ egyik legnépszerűbb melegszendvicse.

Az eredetéről többféle történetet olvastam, abban azonban mindenki egyetért, hogy a szendvics létrejötte a 20. század eleji, virágzó francia kávéházi kultúrához köthető, amikor is egy kicsi, párizsi bisztróban az egyik alkalmazott készített magának egy szendvicset. Bagett helyett ő két szelet kenyér közé tett sonkát és sajtot, de nem volt ideje megenni a szendvicsét, és véletlenül a radiátor mellett felejtette. Mire észrevette, a szendvicsben megolvadt a sajt, az egész át is melegedett, mivel viszont nagyon éhes volt, így is megette.
A szendvics a keresztségben a croque monsieur nevet kapta, 1910-ben pedig az étlapra is felkerült. A croque madame a monsieur "kistestvére", és abban különbözik elődjétől, hogy egy tükörtojás kerül a tetejére, úgy, mintha egy kalapot viselő hölgy lenne.

Elkészítése semmilyen különösebb konyhai jártasságot nem igényel, végeredményben pedig egy nagyon ízletes, laktató és mutatós reggelit kapunk.



A CROQUE MADAME HOZZÁVALÓI 2 SZEMÉLYRE

A mártáshoz
▾ 1 dl tej
▾ 1 salottahagyma (vagy 1 kis fej vöröshagyma)
▾  2 dkg vaj
▾ ½ evőkanál finomliszt
▾ ½ gerezd fokhagyma
▾ szerecsendió, só, bors, babérlevél (ízlés szerint)
▾ fűszeres dijoni mustár
▾ sajt (ízlés szerint)

A szendvicshez
▾  8 szelet kenyér
 ▾50 g szeletelt sonka
▾ 10 dkg reszelt Comté sajt
 ▾10 dkg reszelt Gruyère sajt
 ▾ 4 db tojás


ÍGY KÉSZÜL

(1) Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, rászórjuk a lisztet, és simára keverjük.
(2) Hozzáadjuk a tejet, majd a megroppantott fokhagymát, a szerecsendiót, a babérlevelet és a hagymát egészben, majd a reszelt sajtot is. Folyamatos keverés mellett a hagyományos besamelnél kicsit sűrűbbre főzzük, végül simára keverjük benne a mustárt.
 (3) Az egyik szelet kenyeret vékonyan megkenjük a mártással, erre tesszük a sonkát, majd megszórjuk kevés reszelt sajttal, és beborítjuk egy újabb szelet kenyérrel.
  (4) A croque madame tetejét is megkenjük mártással, majd megszórjuk sajttal, és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket.
(5) 200 fokra előmelegített sütőben 10–15 perc alatt el is készülnek.
(6) Amíg a szendvicsek sülnek, elkészítjük a tükörtojásokat.
 (7) Az átsült szendvicseket a kész tükörtojásokkal tálaljuk.


▾▾▾▾

ÉS AMIT MÉG TUDNI ÉRDEMES:

▾a franciák az eredeti változathoz briósszerű fehérkenyeret használnak, amit előre megpirítanak, minden oldaláról megvajaznak és dijoni mustárral is megkennek
▾▾ a klasszikus croque madame-hoz a közepesen kemény, illetve kemény svájci sajtokat ajánlják, mint amilyen az emmentáli vagy a gruyére, de a francia eredetű comté sajttal készülő változattal is sok reggelizőhelyen találkozhatunk.


Amint látjátok, egyszerű a recept, de azt be kell tartani, hogy vaj helyett ne margarint, emmentáli vagy gruyére helyett pedig ne trappistát használjunk, és akkor tényleg ez lesz a világ legjobb melegszendvicse. 
Ha meghoztam a kedved az otthoni bruncholáshoz, és szívesen készítenél egy saját croque madame-ot, kérlek, írd meg a tapasztalataidat!
Ha van egyéb ötleted egyszerű, de nagyszerű reggeli elkészítésére, azt is oszd meg velünk!

Jó étvágyat és  sütögetést kívánok!

You May Also Like

6 megjegyzés

  1. Úgy meghoztad a kedvem, hogy a vasárnapi ágybanreggeli nálunk biztosan croque madamme lesz! :-) Köszi a receptet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy megtetszett a recept! Kíváncsian várom az élménybeszámolót! :)

      Törlés
  2. Nagyon gusztusos. Nem ennyire fancy, de én a croque monsieur-t is nagyon szeretem. :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jól néz ki, máris megéheztem! *-*

    VálaszTörlés